Speurlessen mantrailing

Mantrailing – speuren naar vermist persoon

Bij mantrailing voert de eigenaar zijn hond aan lange lijn. Het doel is dat de hond m.b.v. een geurvoorwerp (de geur van de vermiste persoon) het spoor van de vermiste persoon gaat nalopen totdat hij deze persoon gevonden heeft. Tijdens deze speurtocht volgt de hond de zwevende geurdeeltjes van die persoon.
Mantrailing is in de basis geschikt voor iedere hond, zowel klein als groot.

Speuren is een lichamelijke en geestelijke inspannende, leuke bezigheid waarbij hond en eigenaar moeten leren om nauw samen te werken, en volledige vertrouwen in elkaar te hebben.
Jij moet je hond leren ‘lezen’, d.w.z. leren begrijpen wat hij denkt door zijn lichaamstaal goed in de gaten te houden. Je moet leren vertrouwen op jouw hond want alleen jouw hond kan ruiken waar het spoor naar toe leidt. Je mag dus nooit anticiperen en gaan sturen want dan breng je jouw hond volledig in de war. In de meeste gevallen zal de hond dan ook stoppen met speuren. Deze samenwerking kost zowel hond als eigenaar heel veel positieve energie. De hond kan zijn belangrijkste zintuig, zijn neus, gebruiken. Ook zijn hersenen zet hij goed aan het werk om de verkregen geureninformatie te verwerken. De eigenaar ontdekt hoe fantastisch zijn hond zelfstandig kan werken en blij wordt van deze activiteit.

Voordelen van speuren

  • De hond kan zijn natuurlijke gedrag en instinct gebruiken, geur volgen zoals tijdens de jacht wordt gedaan.
  • Doordat de hond geheel zelfstandig werkt en hierin succes heeft, geeft dit een enorme boost in zijn zelfvertrouwen. Onzekere en wat angstige honden groeien in hun persoonlijkheid.
  • De hond leert om een steeds moeilijker spoor, soort puzzel, op te lossen waardoor zijn probleemoplossend vermogen verbetert. Ook leert hij zich beter te focussen waardoor hij minder snel afgeleid raakt, ook op andere momenten. Deze vaardigheden zijn heel nuttig om samen met zijn eigenaar uitdagend (probleem) gedrag beter in goede banen te kunnen leiden.
  • De onderlinge vertrouwensband, wederzijds vertrouwen wordt vergroot. Onderling vertrouwen werkt als een motivator in allerlei omstandigheden, zoals bij het passeren van ‘enge’ prikkels.
  • Deze leuke activiteit is geschikt voor iedere hond. Iedere hond is individueel aan het werk, dus zonder afleiding van andere honden en mensen. Iedere training is maatwerk en speciaal afgestemd op de behoeften van de hond en zijn eigenaar.

Speuren bezorgt hond en eigenaar positieve emoties, zoals blijdschap, vreugde, tevredenheid, etc. Deze positieve emoties zorgen ook voor een positieve gemoedstoestand, d.w.z. de hond en baas zitten voor langere tijd beter/goed in hun vel en hebben een positievere kijk op het leven.
WIN – WIN situatie voor alle partijen.

Speurlessen
Speurlessen zijn mogelijk doordeweeks (niet in het weekend) in groepjes van 2 cursisten.
1 cursist is sporenloper en de andere cursist loopt met zijn hond het spoor en wordt daarbij iedere seconde door mij begeleid. Zo wordt voorkomen dat hond en eigenaar een spoor goed kunnen uitwerken, met zo min mogelijk fouten, en niet gaan dwalen omdat ze het niet meer weten.
Na een half uur wordt er gewisseld. Dit betekent dat 1 van de honden zal moeten wachten in de auto.
Trainingslokatie: omgeving Overloon en Boxmeer.

Prijs: € 45,00 per uur voor 2 cursisten.