Over ons

Even voorstellen

hondencoach gedragstherapeutMijn naam is Hélène Heijs – van der Vlist en ik ben mijn hele leven al geïnteresseerd in dieren (vnl. honden) en vooral in het gedrag van dieren. Daarom ben ik mij zowel praktisch als theoretisch gaan verdiepen in hondengedrag. Om me te blijven ontwikkelen en bijscholen volg ik allerlei opleidingen, cursussen, workshops en lezingen. Begin 2024 voltooi ik de opleiding Uitdagend gedrag (ofwel probleemgedrag) bij ILLIS ABC – Animal Behaviour Courses.

Ik heb gevolgd de opleidingen tot hondengedragstherapeut, hondengedragskeurmeester, kynologisch instructeur, honden denksport instructeur (Woof@Work), dierenpension- en asiel- houdster, cursus KK1, gehoorzaamheidscursussen, ringtraining, agility, reddingshonden- en zweethondenopleiding en dieren EHBO. Workshops zoals diverse speurworkshops, Tellington Touch bij honden, Chakra’s/lichaams-blokkades voelen bij paarden, brains & balance workshops en lezingen bij diverse organisaties en sprekers o.a. Kyonotrain, Kynologisch Congres, Wolf versus Hond, Martin Gaus, DogVision, Cor Oldenburg Sr. (Speurhonden instructieschool), Wesley Visscher (Scent Imprint for Dogs),  Hotsche Luik, Monique Bladder, Jan Fennell, Marcel Nijland, etc. etc.

Algemeen
Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen van 30 en 28 jaar oud. Toen ikzelf tiener was hadden we thuis een Hollandse Herder reu genaamd Aias. Deze hond werd opgevoed tot waakhond met de toen gebruikelijke trainingsmethode. Niet goed socialiseren, het waakgedrag aanmoedigen en de oude opvoedings- en trainingsmethode van belonen en corrigeren. Hoewel deze hond in aanleg een goed karakter had, was hij voor vreemde mensen niet een betrouwbare hond. Aias heb ik vanaf pup tot aan zijn elfde jaar verzorgd.
Na zijn dood wist ik zeker dat ik later ook honden wilde hebben, maar dat ze een totaal andere opvoeding en socialisatie zouden gaan krijgen als Aias.
In 2001 kochten wij onze eerste Alaskan Malamute teef en in 2003 kwam nog een Malamute teef in huis (beiden overleden). In 2007 kwam onze Alaskan Malamute teef (maart 2020 overleden). Sinds juni 2013 brengt de West Siberische Laika genaamd Chestnyy nog meer vrolijkheid in huis. Met alle honden volgde ik de gehoorzaamheidstraining puppycursus, basiscursus, vervolgcursus, ringtraining, agility en diverse workshops. Met Chestnyy haalde ik zelfs het niveau GG1 bij de KC Scheldezoom. Chestnyy is nu opgeleid tot inzetbare zweethond (speuren naar aangereden en gewond wild).

In de afgelopen jaren heb ik heel veel ervaring opgedaan met mijn eigen poolhonden (ook met diverse probleemgedragingen), maar ook de honden van mijn cliënten. Deze cliënten en cursisten hebben me nog meer kennis en inzicht gegeven over hoe honden en mensen kunnen denken en reageren op bepaalde situaties.
Mijn West Siberische Laika Chestnyy is een slimme hond met een zeer hoog energieniveau. Om hem zowel geestelijk als lichamelijk te ontwikkelen en moe te maken verzin ik iedere dag weer iets nieuws met hem. Hierdoor hebben hij en ik ons samen ontplooid in diverse hondensporten, -activiteiten, trainingsmogelijkheden en – onmogelijkheden/moeilijkheden. Zeker in diverse speurdisciplines, zoek- en neuswerk, en hondendenksport hebben we ons sterk gespecialiseerd.

Hobby’s
Sleeën met poolhondenIk heb als grootste hobby ‘honden’. Dagelijks wandel ik samen met mijn honden in verschillende gebieden. Vanaf september tot en met april train ik de honden 3 keer per week voor de step, voor/aan de fiets of voor de slee. Wekelijks doe ik jachttraining (zweetwerk) en doe ik speur- en zoekspelletjes, en hersenwerk met mijn honden. Dit vinden ze het einde om te doen. Af en toe doe ik mee aan een hondententoonstelling.
Maar mijn grootste hobby is nog wel het werken en observeren van honden, zeker qua gedrag. Daarom ben ik bij het opleidingsinstituut DogVision de opleidingen tot hondengedragstherapeute en hondengedragsbeoordeleraar/gedragskeurmeester gedaan. Voor meer informatie zie opleidingen.