Doe cursus

DOE en FUN LESSEN

Voor honden vanaf ongeveer 1 jaar oud.  Alle honden zijn welkom, ook zonder puppycursus of basiscursus diploma/certificaat. Onderstaande Doe en fun lessen zijn los te volgen. Deze Doe en fun lessen zijn gericht op samenwerking tussen hond en baas, samen leuke dingen doen en samen leren, waarbij de volgende kernpunten gehanteerd worden: werken aan wederzijds vertrouwen en vriendschap, plezier, gezelligheid, leerzaam en ontspanning en samenwerken zonder dwang. Gehoorzaamheid, zelfbeheersing en creativiteit zijn ook  in de training ingepast.

Kosten
De kosten bedragen € 8,00 per uur.

Trainingstijd
DOE en fun lessen starten maandag  26 augustus 2019 t/m 14 oktober 2019.
Lestijd  maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Bij genoeg interesse kunnen er ook op maandagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur doe en fun lessen ingepland worden.
Er is plaats voor maximaal 6 hond-baas combinaties. Een les gaat door bij minimaal 3 aanmeldingen.

Maandag 26 augustus en 2 september – Neuswerk: Zoeken (en apporteren voor de honden die dit leuk vinden)
We leren de hond te zoeken naar speeltjes en specifieke voorwerpen in verschillende omgevingen zoals in het bos, een gebouw, tussen een stapel spullen/puinzooi, houtstapels, strobalen, etc. via een vooraf uitgestippeld plan. Ook wordt er gebruik gemaakt van omgevingsfactoren. Deze oefening vraagt een vorm van samenwerken en begeleiden, maar ook onderling vertrouwen in elkaar hebben.
Het laatste kwartier wordt afgesloten met eenvoudige zelf gemaakte hersenwerkspelletjes.

Maandag 9 september en 16 september – Detectie en sorteren
Detectiehonden zijn getraind om op een specifieke geur te reageren, zoals bijv. drugs. Aan de reactie kan zijn begeleider zien of hij iets heeft gevonden. We leren de hond om een bepaald voorwerp met geur te zoeken en daarna te verwijzen, d.w.z. de hond zal/leert op zijn eigen manier te vertellen aan zijn begeleider dat hij het specifieke voorwerp gevonden heeft. We maken gebruik van voer of een favoriet speeltje.
Het laatste kwartier sluiten we af met simpele zoekspelletjes.

Maandag 30 september en 7 en 14 oktober – Balans en coördinatie in combinatie met behendigheid
Balanstraining is een combinatie van gehoorzaamheid, samenwerken en balanceren. Leer je hond op verschillende (wiebelende) objecten te staan, op hoogte te lopen, zijn poten goed neer te zetten, etc. . Het tweede gedeelte van de les worden geleerde balansoefeningen verwerkt in een klein behendigheidsparcours.

Speuren
Wij gaan onze hond leren om een voedselspoortje te lopen, o.a. een sleepspoor van pannenkoeken en een spoortje van knakworstjes vleessap. Tijdens het speurwerk moet je hond nadenken, ruiken, geuren verwerken, het goede spoor bepalen en jou als begeleider meenemen. Aangezien de begeleider (na wat oefening) niet weet waar het spoor loopt moet hij volledig op zijn hond gaan vertrouwen en zijn lichaamstaal goed leren lezen. Dit is een leuke uitdagende oefening voor beiden.
We sluiten af met eenvoudige zoekspelletjes.

Wat heb je nodig voor de cursus?
* Een gewone  riem en halsband (geen slipketting e.d.) of tuigje
* Favoriet speeltje voor de hond
* Ruim voldoende, zeer kleine, lekkere en voor de hond interessant ruikende hondensnoepjes. Niet zijn gewone voer!

Aanmelden is verplicht via e-mail of contactformulier.